cardrawing NLcropEen mobiel DOAS-systeem (zie figuur) is permanent geïntegreerd in één van de BIRA-bedrijfswagens. Het meetinstrument is gebaseerd op een dubbele spectrometer en meet indirect de dikte van de laag NO2 in de atmosfeer (de verticale kolom). Een GPS systeem bepaalt de exacte locatie van die metingen, die vervolgens doorgestuurd worden naar een centrale databank via een 3G-verbinding, waar ze vervolgens in realtime kunnen worden gevisualiseerd op deze website.

De mobiele metingen van NO2 in de atmosfeer, verzameld tijdens het algemeen gebruik van de wagen of tijdens specifieke meetcampagnes, dragen bij tot de verrijking van de BIRA-databank. Deze data is onder andere zeer waardevol voor de validatie van wereldwijde waarnemingen vanuit de lucht of vanuit de ruimte (Engels).

Het mobiele DOAS-systeem wordt reeds enkele jaren succesvol toegepast voor het meten van (troposferische) NO2 kolommen. In de toekomst zal het systeem verder worden getest voor het meten van aerosols, troposferisch ozon en waterdamp in de atmosfeer.